Moskva patriarhaadi Püha Sinod otsustas 26. detsembril heaks kiita palve- ja armulauaosaduse katkestamise Aleksandria patriarhi Theodoros II-ga, kes tunnustas novembris Ukraina uue õigeusukiriku iseseisvust. Ühtlasi tuuakse Moskva patriarhi otsealluvusse kõik Aafrika mandril asuvad vene kogudused, mis seni kuulusid Aleksandria patriarhi jurisdiktsiooni.

Samas otsustas Püha Sinod säilida osaduse nende Aleksandria patriarhaadi piiskoppidega, kes Ukraina "skismaatikuid" ei tunnusta.

Seega on Vene Õigeusu Kirik katkestanud armulauaosaduse Konstantinoopoli patriarhaadiga, Aleksandria patriarhiga (personaalselt) ja nende Kreeka õigeusukiriku piiskoppidega, kes on Konstantinoopoli otsusega kaasa läinud.

Aleksandria patriarhi novembrikuine otsus tunnustada Ukraina uut kirikut tuli paljudele üllatusena, sest Theodoros II oli varem sõna võtnud metropoliit Onufri juhitud ja kanooniliseks peetud Ukraina õigeusukiriku kaitseks. Väidetavalt oli tunnustamise põhjuseks Kreekast ja USA-st lähtunud tohutu poliitiline surve.

Samas naeris Moskva patriarh Kirill hiljuti välja jutud vastupandamatust poliitilisest survest kreeklastest kirikupeadele tunnustada Ukraina iseseisvat kirikut. Kirilli sõnul kogesid Vene piiskopid Nõukogude võimu haardes tõelist survet.

Konstantinoopoli ja Moskva tülis vahemeheks pürgiva, ent hiljuti väga teravalt patriarh Kirilli tegevust tauninud Küprose peapiiskop Chrysostomose hinnangul pole aga oodata, et Ukraina uut kirikut tunnustaks rohkem õigeusu kirikupäid.

"Ma võtsin juhtimise enda kätte. Ma pidasin dialoogi kõigi kirikupeadega. Me ootame ja loodame, et Konstantinoopoli patriarh mõistab oma viga. Teised kirikupead vaevalt et Epifaniust [Ukraina uue kiriku juht] tunnustavad. Kuigi tehti katseid panna Jeruusalemma patriarh surve alla, ei andnud ta sellele järgi," rääkis Küprose peapiiskop.

Survestamisele vastu seisnud Jeruusalemma patriarh Theofilos III tuli novembris Moskvat külastades välja initsiatiiviga korraldada Jordaanias õigeusu kirikupeade kohtumine. Seoses tema visiidiga lükkus tänaseni edasi ka Moskva patriarhaadi Püha Sinodi istung, kus pidi arutatama reaktsiooni Aleksandria patriarhi otsusele.

Loe ka:

Küprose peapiiskop süüdistab Moskva patriarhi soovis saada esimeseks

© Meie Kirik