Kas Piibli õpetuse tutvustamine võib osutuda vaenuõhutamiseks? Soomes tekitab hämmastust peaprokurör Raija Toiviaineni korraldus politseile alustada eeluurimist seoses kristlasest poliitiku Päivi Räsäneni poolt aastal 2004 avaldatud pamfletiga "Ta lõi nemad meheks ja naiseks". Politsei oli varem otsustanud selles asjas uurimist mitte alustada.

Rahvasaadik ja endine minister Päivi Räsänen on politsei uurimise all ka seoses juunikuus tehtud sotsiaalmeedia postitustega, kus ta tõi esile apostel Pauluse kirjakoha, milles taunitakse loomuvastast sugulist läbikäimist. Siin püüab politsei välja selgitada, kas tegemist võib olla vaenuõhutamisega.

Ida-Soome Ülikooli kriminaalõiguse- ja kriminaalmenetlusõiguse professor Matti Tolvanen toonitab, et seadusega tagatud usuvabaduse alla kuulub ka õigus kuulutada avalikult oma usku ja teavitada, mis on selle usu kohaselt õige ja mis vale. Piibli tsiteerimine ei ole kuritegu. Kui see muudetakse küsitavaks, ollakse tema hinnangul ohtlikul teel.

Poliitilise ajaloo professor ja Turu ülikooli parlamendiuuringute keskuse juht Markku Jokisipilä ei mõista prokuröri otsust.

"Minul on keeruline mõista, mis on see kaalukas ühiskondlik põhjendus, mille pärast peaprokurör hakkas kinni asjast, mille suhtes politsei oli varemalt võtnud vastu otsuse uurimist mitte alustada. Õigus menetleda sellist kuritegu aegunuks antud juhul aastal 2009," ütles ta.

Kuid peaprokuröri arvates ei ole võimalik kuritegu aegunud, sest Räsäneni kirjutis on endiselt avalikkusele kättesaadav.

Misjonipiiskopkonna piiskop Risto Soramies kommenteeris ajalehele Uusi Tie, et pamfletti koduleheküljelt ei eemaldata, sest selles ei ole midagi halvustavat: "Minu meelest on katastroofiline, et kellegi meelest ei peaks meie tekst olema kättesaadav. Mida räägib see usu- ja sõnavabadusest meie maal?"

Loe lähemalt siit.

© Meie Kirik