Vaenuõhutamises kahtlustatav Soome rahvasaadik ja endine siseminister Päivi Räsänen käis reedel politseis ligi neli tundi kestnud ülekuulamisel. Kristlik poliitik pidi andma põhjalikke selgitusi selle kohta, miks ta postitas sotsiaalmeedias homoseksuaalseid suhteid hukka mõistvad piiblisalmid apostel Pauluse kirjast roomlastele ja kuidas see puutub Soome luteri kirikusse, mis otsustas hakata homofestivali Helsinki Pride 2019 ametlikuks partneriks.

"Avatud piibel oli sõna otseses mõttes laual ja seda sai loetud mitmest kohast. Mul tuli näiteks hinnata, kuidas on need salmid seotud ülejäänud Rooma-kirjaga. Läbi vaadatud sai ka Rooma-kirja kolmas peatükk ja teine kiri korintlastele. Võib öelda, et see oli üsna teoloogiline arutelu," vahendab väljaanne Ilta-Sanomat Räsäneni kommentaari.

Päivi Räsänen lisas, et tal oli hea meel võimaluse üle oma seisukohti selgitada, ent tal on tunne, et tema suhtes algatatud menetlus sellega ei lõpe. Rahvasaadik väljendas valmidust minna nii kaugele, kui peab.

Räsäneni hinnangul on tema kaasuses kõne all tegelikult usuvabaduse tuum – kas tohib uskuda, õpetada ja avalikult esile tuua Piibli sõnumit või mitte.

Poliitik postitas juunikuus Twitteris ja seejärel ka teistes sotsiaalmeediakanalites küsimuse, kuidas sobib kokku kiriku õpetus asjaoluga, et Soome luteri kirikust on saanud homofestivali Helsinki Pride 2019 ametlik partner. Ta lisas piiblisalmid apostel Pauluse kirjast roomlastele (Rm 1:24–27), kus taunitakse loomuvastast sugulist läbikäimist.

Soome politsei algatas seepeale uurimise rahvarühma vastu suunatud kihutustöö tunnustel.

Soome kirikuseaduse kohaselt on kiriku ülesanne "kuulutada Jumala sõna". Kiriku sisemist elu ja korraldust reguleeriv kirikukord aga näeb ette, et kiriku õpetus tuleb läbi katsuda Jumala sõna valguses. Räsänen väitis, et oma tviidis ta just seda tegigi.

Ülekuulamisel küsiti rahvasaadikult, kas ta on nõus kõnealuse tviidi kustutama. "Vastasin, et ei ole nõus. Ma seisan oma sõnade taga," kostis Räsänen.

© Meie Kirik