Vasakäärmusliku kliimarühmituse Extinction Rebellion (XR) kaasasutaja Stuart Basdeni sõnul tähendab võitlus kliima eest võitlust heteronormatiivsuse, valgete ülemvõimu, europotsentrismi, patriarhaalsuse ja klassihierarhia vastu. Kummalisel kombel on revolutsiooniline kliimaliikumine leidnud kõlapinda iseäranis kõrgemasse keskklassi kuuluvate hästi kindlustatud inimeste ja mitte niivõrd töölisklassi seas.

Pikas artiklis (loe siit või siit) heidab Basden eurooplastele ette, et nad on sajandite jooksul oma mürki levitanud, tuues igale poole kaasa genotsiidi, piinamised ja kannatused. Nad on teistele peale surunud oma pettekujutlusi, milleks on valgete ülemvõim, patriarhaalsus, europotsentrism, heteroseksism või heteronormatiivsus ja klassihierarhia.

"Seega Extinction Rebellion ei tegele ainult kliimaga, isegi mitte kliimaõiglusega, kuigi ka see on oluline. Kui me räägime ainult kliimast, vaatame mööda sügavamatest probleemidest, mis on meie ühiskonnas nuhtluseks. Ja kui me ei kõrvalda nakkuse põhjust, ei saa loota, et võime seda ravida," kirjutab Basden.

Parempoolne kommentaator Paul Joseph Watson, kelle Facebook tänavu oma platvormilt pagendas, peab eriti kummaliseks Basdeni märkust klassihierarhia kohta, "arvestades, et suurem osa Extinction Rebellioni protestijatest on kõrgemasse keskklassi kuuluvad snoobid".

Fotol: kliimamässu väljakuulutamine Briti parlamendi juures 31. oktoobril 2018 (Wikimedia Commons)

© Meie Kirik