Tartu ülikooli usuteaduskonna juhataja Urmas Nõmmik loodab, et kirikutes saab varsti rääkida seksuaalküsimustes avatumalt. Nõmmiku arvates peab luterluses pühakirja ikka uuesti ja uuesti tõlgendama, sest iga hetk on uus. Paraku ei taha nii mõnigi luterlane seda tunnistada ning normiks kipub olema piibli sõnasõnaline mõistmine, vahendab portaal Objektiiv.

"Ma südamest loodan, et kirikutes ja kogudustes saab varsti rääkida seksuaalküsimustest avatumalt. Kui usuteaduskond saab aidata, oleme rõõmsad. See on olnud aastaid minu unistus, et piibli tõlgendamise või seksuaalsusesse suhtumise üle kirikus saaks üksteisega rahulikus toonis rääkida. Et üldse saaks rääkida. Toimunud konverents oli selles mõttes algus, et kokku tulid arstid ja teoloogid – see on juba samm edasi. Osalema sai kutsutud kirikute vaimulikke ja esindajaid. Tulid vähesed, millest on kahju," kommenteeris Urmas Nõmmik sotsiaalmeedias aset leidnud mõttevahetuses möödunud nädala reedel Tartus toimunud usuteaduskonna seksiteemalist konverentsi "Seksuaalsus ja religioon – ühisosa otsides".

"Usuteaduskonna paljud töötajad võivad sekkuda kiriku-nimeliste kodanikeühenduste asjadesse. Põhjus on selles, et need töötajad on nende kirikute liikmed. Siin tuleb mängu nimelt mitte küsimus, kas võib, vaid kohustus. Õppinud inimestena, teadlastena on kiriku liikmetest usuteaduskonna liikmetel kohustus kiriku aruteludes osaleda, oma panus anda. Traditsioonilised usuteaduskonnad on nende loomisest peale sellises rollis olnud," põhjendas Nõmmik.

Teoloogiatudeng ja EELK Tartu Pauluse koguduse liige Robert Bunder kirjutas sel nädalal portaalis Meie Kirik:

"Konverentsil ei olnud ühtegi ettekannet, mis oleks käsitlenud positiivses valguses või tutvustavalt traditsioonilist kristlikku seksuaaleetikat, mida variatsioonidega tunnistavad kõik Eesti Kirikute Nõukogu liikmeskirikud. Sel põhjusel ei tundnud paljud kristlased, et konverents oleks otsinud dialoogi nendega. Dialoogi tekitamiseks oleks võinud konverentsil tutvustada ka teise poole seisukohti, kuid see kas unustati ära või ei soovitud seda teha."

Loe lähemalt siit.

© Meie Kirik