EELK Viru praostkonna praost ja Rakvere Kolmainu koguduse õpetaja Tauno Toompuu kuulutab sotsiaalmeedias, et ta seisab LGBT-õiguste eest ja selle eest, et moslemiimmigrandid saaksid Eestis elada. Samuti teatab Toompuu, et valitsus, kuhu kuulub populistlik erakond, ei väljenda Eesti elanike enamuse tahet ning valdav osa eestlastest ei soovi elada kurjas ja suletud natsimeelses riigis, vaid avatud ja liberaalses euroopalikus riigis. Valitsusse kuuluvat Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda peab Toompuu suureks ohuks Eesti suveräänsusele ja vabadusele.

Praost Tauno Toompuu ingliskeelne postitus Instagramis algab kommentaariga, mille tõlge on järgmine: "Kanada "halvad asjad" – kanepipoed ja vikerkaarelipud. Ja muidugi palvetavad moslemid. Olgu, kuid ikkagi paistab kanepi, vikerkaare ja moslemitega riik palju turvalisem kui paremäärmusliku valitsusega Eesti."

Toompuule vastab EELK peapiiskop Urmas Viilma samuti inglise keeles: "Nii kõneleb mees, kes kuulub Eesti Kaitseliitu ja on andnud vande kaitsta Eestit iga ohu eest."

Toompuu vastab: "Pole tõsi. Meie maal on kasvamas vägivald LGBT ja värviliste inimeste vastu. Pärast seda, kui ma hakkasin kaitsma LGBT inimeste õigusi ja rääkima, et moslemiimmigrandid võivad kuuluda meie ühiskonda, hakkasin saama palju ähvardusi sotsiaalmeedias, eravestlustes, tänavatel, isegi kirikus. Ma tunnen ennast praegu palju vähem turvaliselt kui varem."

Toompuu lisab: "Kui valitsuses on üks erakond, mis on Euroopa-vastane ja flirdib Putini-meelsete populistidega, siis on see suur oht meie vabadusele ja suveräänsusele. […] Just seepärast peame selle vastu võitlema ja ütlema valju häälega ja igas keeles, et see valitsus ühes populistliku erakonnaga ei ole meie inimeste enamuse tahe ja enamik eestlasi ei taha elada kurjas ja suletud natsimeelses riigis, vaid eelarvamusteta ja demokraatlikus ning liberaalses euroopalikus riigis."

Peapiiskop Viilma vastab Toompuule, et tema kommentaar kujutab olukorda mustvalgelt ning toetab vasakpopulismi, mis ei ole sugugi parem kui parempopulism.

Kogu vestlust saab jälgida siin.

© Meie Kirik