Soome endine välisminister, katoliiklane Timo Soini avaldab toetust luterlasest parlamendipoliitikule Päivi Räsänenile, keda süüdistatakse Piibli õpetusest kõnelemise pärast vihakuriteos.

Päivi Räsänen on jälle minemas ülekuulamisele. Usuvabadus on ohus. See ei ole pisiasi. Võimalus Piibli õpetusega nõustuda peab olemas olema. See on usuvabaduse tuum.

Päivi tuleb sellega toime, asi on seda väärt.

Õigusriigi jaoks on see paras jama. Politseiuurimine kasvatab tsensuuriõhkkonda kristluse ja selle õpetuse vastu.

Järgmisel nädalal lähen Viini kõnelema usuvabadusest. Räägin seal oma loo – ning ma ei hoia end tagasi – sellest, kuidas mind võeti mitmelt poolt sihikule, sest ma kaitsesin elu pühadust ja astusin välja sündimata laste eest.

Sain kogeda õiguskantsleri menetlust ja umbusaldushääletust parlamendis. Toona oli mu kallal mitte politsei, vaid meedia. Minu tagandamist nõuti kümnetes artiklites, kuni ajalehtede juhtkirjadeni välja.

Mitmed õigusteadlased jagasid lahkelt kommentaare minu vastu. Ma olevat toiminud Viini [diplomaatiliste suhete] konventsiooni vastu. Viinis ongi kõige parem sellest rääkida.

Ma ei andnud alla. Ma võitsin!

Need protsessid on väsitavad, ettevalmistus ja vastuste koostamine võtab palju aega ja on vaevarikas. Kes teinud, see teab. Kasvatasin endale paksema naha.

See võitlus tasus ära, ma ei olnud üksi. Sain toetust ja abi.

Soome seisab praegu teelahkmel. Ametlik Soome viibutab õigusriigi küsimustes näppu Poola ja Ungari suunas. Aga oma kodu kopitab. Soomes peab saama uskuda või olla uskumata.

See võitlus võidetakse siis, kui seda võideldakse. Päivi teeb seda kõigi meie eest.

Aga mida ütleb meie riigi vaimsest olukorrast see, et usuvabadust kaitsevad ainult Päivi ja mina?

Mina sain tuge katoliku kirikult. See oli tuntav. See oli abiks.

Aga miks vaikib luterlik kirik? MIKS?

Autori blogist tõlkinud Illimar Toomet

Loe ka seonduvat uudist siit.

© Meie Kirik